Japonya Veri Gizliliği

Genel Bakış

data-privacy-japan-flag

Kişisel Sağlık Bilgilerini Koruma Yasası (APPI), Japonya'da kişisel verilere ilişkin birincil mevzuattır.

APPI, kişisel bilgileri yöneten tüm kurumsal işletmeciler (bireyler ve kurumlar) için geçerlidir. APPI aynı zamanda kişisel bilgiler ile kişisel verileri birbirinden ayırır (APPI tanımında göre kişisel bilgiler, kişisel bilgiler veritabanının bir parçasıdır). Kurumsal işletmecilerin yükümlülükleri, kurumsal işletmecilerin kişisel bilgileri veya kişisel verileri elde edip etmemesine, kullanım kullanmamasına ve sağlayıp sağlamamasına bağlı olarak değişir.

23 Ocak 2019'da Avrupa Komisyonu (AB), Japonya'ya ilişkin bir yeterlilik kararı üzerinde anlaşmaya vardı. Bu karara göre, kişisel veriler sıkı koruma garantilerine dayanarak iki ekonomi arasında serbest bir şekilde dolaşabilir.

AWS, gizliliğiniz ve veri güvenliği konusunda tedbirlidir. AWS'deki güvenlik, temel altyapımızdan gelir. Bulut için özel olarak yapılmış ve dünyadaki en sıkı güvenlik gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarlanmış olan altyapımız müşterilerimizin verilerinin gizliliği, bütünlüğü ve erişilebilirliğini sağlamak için 7/24 izlenir. Bu altyapıyı gözlemleyen aynı dünya standartlarındaki uzmanlar, yenilikçi güvenlik hizmetlerimizden oluşan geniş seçkimizi de oluşturmuş ve sürdürmektedir. Bu seçki, kendi güvenlik gereksinimlerinizi ve mevzuatla uyumlu gereksinimleri karşılamanızı kolaylaştırmaya yardımcı olur. Büyüklüğünüz ve konumunuz ne olursa olsun bir AWS müşterisi olarak, en sıkı üçüncü taraf güvence entegrasyonlarında test edilmiş olan deneyimimizin tüm avantajlarından yararlanırsınız.

AWS, ISO 27001, ISO 27017, ISO 27018, PCI DSS 1. Düzey ile SOC 1, 2 ve 3 dahil olmak üzere küresel çapta tanınan güvenlik teminatı entegrasyonları ve sertifikaları kapsamında AWS bulut altyapısı hizmetleri için geçerli olan teknik ve kurumsal güvenlik önlemlerini uygular ve sürdürür. Bu teknik ve kurumsal güvenlik önlemleri, bağımsız üçüncü taraf değerlendirenleri tarafından doğrulanmış ve müşteri içeriğinin yetkisiz erişimini veya ifşa edilmesini önleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Örneğin; ISO 27018, buluttaki kişisel verilerin korunmasına odaklanmış ilk uluslararası uygulama esaslarıdır. 27002 ISO bilgi güvenliği standardını temel alır ve genel bulut hizmeti sağlayıcıları tarafından işlenen Kişisel Kimliği Açığa Çıkaran Bilgiler (PII) için geçerli olan ISO 27002 denetimleri hakkında uygulama yönergeleri sağlar. Bu, müşterilere AWS'nin özel olarak müşteri içeriğinin gizliliğini korumak için hazırlanmış bir denetim sistemine sahip olduğunu gösterir.

Bu kapsamlı AWS teknik ve kurumsal önlemleri, APPI'nin kişisel verileri korumaya yönelik hedefleriyle uyumludur. AWS hizmetlerini kullanan müşteriler, içerikleri üzerinde denetime sahiptir ve içerik sınıflandırması, şifreleme, erişim yönetimi ve güvenlik kimlik bilgileri gibi belirli ihtiyaçlarına dayanan ilave güvenlik önlemlerini uygulamadan sorumludur.

AWS, müşteriler tarafından ağına yüklenen verileri görmediğinden ve bunların Gizlilik Yasasına tabi olup olmadığı da dahil olmak üzere bu veriler hakkında bilgi sahibi olmadığından, Gizlilik Yasasına ve ilgili düzenlemelere uygunluk müşterilerin sorumluluğundadır. Bu sayfadaki içerik, AWS hizmetlerini kullanarak kişisel verileri depolarken ve işlerken gereksinimlerinizi AWS Paylaşılan Sorumluluk Modeli ile uyumlu hale getirmenize yardımcı olmak için mevcut Veri Gizliliği kaynaklarına ek bilgiler içerir.

  • Müşteri, kendi içeriğinin güvenliğini sağlamada hangi rolü üstlenir?

    AWS Paylaşılan Sorumluluk Modeli'ne göre AWS müşterileri, kendi kuruluşları içindeki veri merkezinde bulunan uygulamalarda olduğu gibi, kendi içerikleri, platformları, uygulamaları, sistemleri ve ağlarını korumak üzere uygulamayı tercih ettikleri güvenlik üzerindeki denetimi ellerinde tutar. Müşteriler, kendi uyumluluk gereksinimlerini yönetmek için AWS'nin sunduğu teknik ve kurumsal güvenlik önlemlerine ve denetimlerine ekleme yapabilir. Müşteriler, verilerini korumak için şifreleme ve çok faktörlü kimlik doğrulama gibi tanıdık önlemlerin yanı sıra, AWS Identity and Access Management gibi AWS'nin güvenlik özelliklerini de kullanabilir.

    Bir bulut çözümünün güvenliğini değerlendirirken, müşterilerin aşağıdakileri ve bunlar arasındaki farkı anlaması gerekir:

    • AWS'nin uygulamaya koyduğu ve kullandığı güvenlik önlemleri, "bulutun güvenliği" ve
    • AWS hizmetlerini kullanan müşteri içeriğinin ve uygulamalarının güvenliğiyle ilgili olarak müşterilerin uygulamaya koyduğu ve kullandığı güvenlik önlemleri – "buluttaki güvenlik"
    compliance-srm
  • Müşteri içeriğine kim erişebilir?

    Müşteriler, kendi içeriklerinin sahibi olur ve denetimini elinde bulundurur, içeriklerinin hangi AWS hizmetleri tarafından işleneceğini, depolanacağını ve barındırılacağını kendileri seçer. AWS, müşteri içeriğini görüntüleyemez ve müşteri tarafından seçilen AWS hizmetlerini sağlama dışında veya bir kanun ya da bağlayıcı yasal emre uymak için gerekli olmadığı takdirde müşteri içeriğine erişmez veya bu içeriği kullanmaz.

    AWS hizmetlerini kullanan müşteriler, AWS ortamı içindeki içeriklerinin denetimine sahiptir. Şunları yapabilirler:

    • İçeriğin nerede bulunacağını, örneğin depolama ortamının türü ve depolamanın coğrafi konumunu seçebilir.
    • İçeriğin biçimini; örneğin, düz metin, maskelenmiş, isimsiz ya da AWS'nin sağladığı veya müşterinin seçtiği üçüncü taraf şifreleme mekanizmasıyla şifreli olmasını denetleyebilir.
    • Kimlik erişim yönetimi ve güvenlik kimlik bilgileri gibi diğer erişim denetimlerini yönetebilir.
    • Yetkisiz erişimi önlemek için SSL, Sanal Özel Bulut ve başka ağ güvenliği önlemlerini kullanmayı seçebilir.

    Bunlar, AWS müşterilerine AWS'deki içeriklerinin tüm kullanım ömrü üzerinde denetim sahibi olmalarını ve içerik sınıflandırması, erişim denetimi, muhafaza etme ve silme gibi kendi belirli ihtiyaçlarına göre içeriklerini yönetmelerini sağlar.

  • Müşteri içeriği nerede depolanır?

    AWS veri merkezleri, dünyanın farklı yerlerindeki kümeler halinde inşa edilmiştir. Belirli bir konumdaki veri merkezi kümelerimizin her birini "Bölge" olarak adlandırırız.

    AWS müşterileri, içeriklerinin depolanacağı AWS Bölgelerini seçer. Bu sayede, belirli coğrafi gereksinimleri olan müşteriler, seçtikleri konumlarda ortamlarını oluşturabilirler.

    Müşteriler, içeriklerini birden fazla Bölgeye çoğaltabilir ve yedekleyebilir. Ancak AWS, müşterilerin istediği hizmetleri sunma veya yürürlükteki kanunlara uyma amaçları dışında müşteri içeriğini, müşterinin seçtiği Bölge dışına taşımaz.

  • AWS, veri merkezlerinin güvenliğini nasıl sağlar?

    AWS veri merkezi güvenlik stratejisi, bilgilerinizi korumaya yardımcı olan ölçeklenebilir güvenlik denetimlerinden ve çok katmanlı savunmadan oluşur. Örneğin; AWS, olası akış ve sismik faaliyet risklerini dikkatli bir şekilde yönetir. Veri merkezlerine erişimi sınırlandırmak için fiziksel engeller, güvenlik görevlileri, tehdit algılama teknolojisi ve kapsamlı tarama süreci kullanıyoruz. Sistemlerimizi yedekliyoruz, ekipmanları ve süreçleri düzenli olarak test ediyoruz ve beklenmedik durumlara hazır olmaları için AWS çalışanlarını devamlı olarak eğitiyoruz.

    Veri merkezlerimizin güvenliğinden emin olmak için, harici denetçiler yıl boyunca 2600'den fazla standarda ve gereksinime göre testler gerçekleştiriyor. Bu bağımsız inceleme, güvenlik standartlarının veya daha fazlasının devamlı olarak sağlandığından emin olmamıza yardım ediyor. Sonuç olarak da dünyada denetime en çok tabi tutulan kuruluşlar, verilerini korumak için AWS'ye güveniyor.

    AWS veri merkezlerimizin tasarım gereği güvenliğini nasıl sağladığımız hakkında daha fazla bilgi edinmek için sanal tura katılın.

  • Hangi AWS Bölgelerini kullanabilirim?

    Müşteriler diledikleri Bölgeyi veya Bölgeleri ya da tüm Bölgeleri kullanmayı tercih edebilir. AWS Bölgelerinin tam listesi için, AWS Küresel Altyapı sayfasını ziyaret edin.

  • AWS'nin sistemleri korumak için uygulamaya hazır olduğu güvenlik önlemleri nelerdir?

    AWS Cloud altyapısı, bugün piyasadaki en esnek ve güvenli bulut bilişim ortamlarından biri olacak şekilde tasarlanmıştır. Amazon’un ölçeği, güvenlik politikası ve karşı önlemler konusunda neredeyse hiçbir büyük şirketin kendi başına altından kalkamayacağı ölçüde yatırım olanağı sağlar. Bu altyapı, AWS hizmetlerini çalıştıran ve müşteriler ile APN Çözüm Ortaklarına kişisel verilerin işlenmesi için güvenlik yapılandırması denetimleri dahil olmak üzere güçlü denetimler sağlayan donanımlar, yazılımlar, ağ iletişimleri ve tesislerden oluşur. AWS Güvenlik Süreçlerine Genel Bakış Teknik İncelemesi başlıklı belgeyi okuyarak AWS'nin yüksek güvenlik düzeyini tutarlı olarak korumak için uyguladığı önlemlerle ilgili daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

    AWS ayrıca, çeşitli güvenlik standartları ve düzenlemeleriyle (ISO 27001, ISO 27017 ve ISO 27018 dahil) uyumluluğumuzu test edip onaylayan üçüncü taraf denetim kuruluşları tarafından hazırlanmış bazı mevzuat uyumluluğu raporları sunar. Bu ölçümlerin verimliliği üzerinde şeffaflık sağlamak için, AWS Artifact’te üçüncü taraf denetim raporlarına erişme olanağı sunuyoruz. Bu raporlar, veri denetçileri veya veri işleyicileri olarak faaliyet gösteriyor olabilecek müşterilerimize ve APN Çözüm Ortaklarımıza, kişisel verilerini depolayıp işlemek için kullandıkları temel altyapıyı koruduğumuzu gösterir. Daha fazla bilgi için Mevzuat Uyumluluğu Kaynakları sayfamızı ziyaret edin.

compliance-contactus-icon
Sorularınız mı var? Bir AWS Şirket Temsilcisi ile İletişime Geçin
Mevzuat uyumluluğu rollerini mi keşfediyorsunuz?
Bugün başvurun »
AWS Mevzuat Uyumluluğu güncellemelerini mi istiyorsunuz?
Bizi Twitter'da takip edin »